Contra -Urvaste süda

Sunday, May 08, 2011

Vot see on põnev kella keeramine



Võru Teataja 9. mai 1921
Uus ajakorraldus.
1.mai ööl kell 12 pandi valitsuse korraldusel posti ja telegraafi ametkonna asutustes Ida-Euroopa aeg maksma. Kellad lükati 20 min. 48 sek. ette ja tehti ühtlasi Tartu ülikooli tähetornile ülesandeks ajasignaali 1. maist Ida-Euroopa aja järele andma hakata.
Nõndanimetatud ühtlane Ida-Euroopa aeg läheb Greenwichi tähetorni ajast, mille järele kõik geograafilised pikkused ja ajad loetakse, kahe täie tunni võrra lahku. Minutid ja sekundid on need samad. Seni meil tarvitusel olnud Tallinna ajast on ta 20 min. 48 sek. ja kohalisest Tartu ajast 13 min. 7 sek. ees. Ta vastab ligidalt seega Pulkovo meridiaanile ja on peaaegu endise Peterburi ajaga (14 min. 25 sek.) samane.
Ühtlase aja tarvituselevõtmine teeb telegraafi-, posti- ja raudteeasjanduses läbikäimise teiste riikidega hõlpsamaks, kus ühtlusaja süsteem on vastu võetud. Nende päevade sees tegutseb ajareformiga ka Soome. Ikka enam ja enam lähevad kõik riigid uuele korrale üle.
Väga soovitav oleks seepärast, et valitsus rutulise korralduse teeks Ida-Euroopa aja avalikuks, üldiseks tarvituselevõtmiseks, et müüdist otstarbetut ja segavat mitmeaegsust kaotada.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home