Contra -Urvaste süda

Tuesday, October 12, 2010

See juba kahekümne aasta pärast:)

Võru Teataja 14. oktoober 1930
Aastal 2030.
Kuidas elavad inimesed 100 a. pärast.
Mis sünniks saja aasta pärast ja missugune oleks elu, seda võiks ennustada, kui oleks teada tehnika seisukord 2030. aastal. Missuguseks kujuneb seisukord saja aasta pärast, sed kirjeldab oma raamatus „2030. aastal“ lord Birkenhead.
Toiduained valmistatakse teaduslisel teel, s.t ei ole enam vaja põllu- ega loomapidamist, vaid kõik toiduained valmistatakse vabrikutes ja laboratooriumides, ühendades mitmesugusied keemilisi aineid. Toiduainete mitmekesisus on sealjuures eriti suur. Põllumajandus hävineb, sest tööstuslisel teel saadud toiduained on maitsevamad ja odavamad. 2030. a. on suhkur, leib ja puuvili odavam, kui praegu vesi.
Ühendusabinõud liiguvad õhus 2000 km. kiirusega.
Meeldivaks saavutuseks on ka mustuse ja müra likvideerimine. Sütega kütmine lõpeb. Linnades ei ole enam suitsu. Vabrikud ja töökojad on saja aasta pärast sama puhtad, kui praegused sanatooriumid. Kõige suuremad masinad liiguvad ja töötavad mürata. Inimese töö on erakordselt kerge ja nõuab vähe ajakulu. Saja aasta pärast tuleb igal inimesel töötada võib olla kahe nädala tagant kord.
Säärased on lord Birkenheadi utoopilised mõtted tehnika saavutustest lähema sajandi jooksul. Praegu töötab kool endises mõisa härrastemajas, mille vald rentis endise mõisniku leselt. Laupäeval viibisid kohapeal koolimajaga tutvumas koolivalitsuse juhataja A. Vainola ja koolinõunik E. Muuga. Koolimaja sisemusega jäid vaatajad kõigiti rahule. Hoone on koolimajaks kõigiti soodne ja korralik.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home