Contra -Urvaste süda

Thursday, May 06, 2010

Tsirkus Võrus! 80 aastat tagasi

Võru Teataja 6. mai 1930
Võrus käis tsirkuses 18.000 inimest.
Uskumatu rahvavool tsirkusse kogu maakonnast. Kolm päeva kubises linn maarahvast.
Ka surmaootavad raugad veeti voorimehega tsirkusse.
Võrus peatunud Medrano tsirkus tõmbas maalt linna otse uskumatu hulga rahvast. Tsirkuse direktsioon seletas meie lehe toimetusele, et kusagil ei ole nad nii suurt rahva kokkuvoolu maalt linna näinud, kui Võrus. Kuue-tuhandalise elanike arvuga Võrus müüs tsirkus ära 18.000 piletit, loomanäitusele ja tsirkusse kokku. Kuigi tsirkuse direktsioon piletite müügist saadud summat ei avalda ja seda äriliseks saladuseks peab, võib arvata, et tsirkus Võrus üle miljoni sendi sisse võttis, sest koolid ja kaitsevägi tõstsid küll osalejate hulka, kuid andsid kassale vähe. Sarnane suur rahvahulga osavõtt üllatas kõiki täielikult. Maalt tuli inimesi jala, ratastega, hobustega. Isegi kaugemad maakonna vallad olid esitatud. Linn kubises maainimestest ning enamus maakonna autodest vedasid inimesi linna. Ka linnast telliti mitmed autod maale publiku järele. Sarnast suurt rahvamurdu ei ole Võrru ükski teine ettekanne kokku tõmmanud.
Reede õhtune etendus hilines vähe, ka rahvast oli vähevõitu – vast koguni alla tuhanda inimese. Ühele neljandikule tsirkusest olid pingidki ülesseadmata jäetud.
Laupäeva lõunaajal oli tung tsirkusse ennenägematu. Koole oli igast maakonna nurgast kokku tulnud ja tsirkuse hoone oli viimse võimaluseni, peaasjalikult linna ja maa kooliõpilasi täis. Laupäeva õhtul oli tsirkus hõredapoolselt täis.
Pühapäeval anti kavatsetud kahe etenduse asemel kolm. Kõik kolm etendust olid inimesi täis, lõunane otse kiilutult. Piletikassa juures seisid hommikust õhtuni pikad sabad, tsirkuse piletit oodati vahel tundide viisi.
Kuigi eeskava kogu aja üks ja see sama oli, käisid paljud mitu korda. Nii väiksed lapsed kui ka vanad raugad, - kõik tahtsid tsirkust näha. Isegi vanu tudikesi veeti voorimehega tsirkuse juurde.
Nagu me juba varem kirjutasime, võib tsirkuse ettekannetega rahule jääda, kuid loomanäitus oli tõesti kehvapoolne.
Võrru aga tõi tsirkus niisuguse elevuse, nagu seda vaevalt uskuda oleks võinud. Esmaspäeva hommikul siit Tartusse kolivale tsirkusele vaatasid paljudki kurvalt järele – nüüd läheb see lõbu allikas!
Ja ta läks, et ka mujalt rahva käest miljoneid kokku tõmmata.
Tartust läheb tsirkus Tallinna, säält Soome ja Rootsi.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home