Contra -Urvaste süda

Sunday, June 15, 2008

Veel Lossmannist, seekord küll ühe n-iga

16. juuni 1928
Lossman tõi ühe võidu ära
Võitis New-Yorgi auhinna
27. mail õhtul lõppes New-Yorgis Charles Pyle’i poolt korraldatud mandrijooks. Jooksu üldpikkus oli teatavasti 3500 ingl. miili ja jooksjaid jõudis finiši 55. Jooks oli kestnud 84 päeva ja viidi lõpule nüüd New Yorgi juures spordipalees Madison Square Gardenis 49.-50. uulitsate vahel.
Eelviimane distants jooksti 26. mail. See algas Pascais’ linnast New Jersey osariigis, 13 miili kaugusel New-Yorgist. Lossman jooksis kõik aeg esimeste hulgas ja lõpetas maa teisena.
Järgnes jooks New-Yorgi servalt – Wuhawken Jerryst kuni Madison Sqare Gardenini ja seal sees veel 20 miili. Kogu see maa, 34 miili, kattis Lossman esimesena, omandades New-Yorgi linnavalitsuse poolt väljapantud auhinna.
Ch. Pyle’i poolt väljapandud 11 auhinnast jäi Lossman ilma. Üldises kokkuvõttes pidi Lossmann olema kas 29. või 30.
New-Yorgi eestlasi oli kogunud uulitsatele, kust jooks läbi läks. Lossmanile hüüti rohkesti eestikeelseid tervitusi ja ergutati teda. Paljud jooksjad nägid kurnatud ja haletsusväärilised välja, mõnigi oli jalust päris kange. Lossman oli hästi värske, ainult tublisti pruuniks põlenud.
Ajalehed kirjutavad, et Pyle on oma jooksjatega väga halvasti ümber käinud, püüdes enesele ainult võimalikult suurt sissetulekut teha.
Jooksu lõpul oli Madison Square Gardenisse kogunud üle 30.000 pealtvaataja. Kõige odavamad pääsetähed olid 1 dollar. Pyle’i kava järele tuleb mandrijooksu täienduseks veel üks 400-miiline jooks – lõpuvõistlus. Sellega loodab Pyle enesele vähemalt 1 miljon dollarit teenida. Nii ei ole “mandrijooks” sugugi veel lõpul.
Pyle’i rahaliste auhindadega on kaunis keeruline lugu. Kogu asi paistab väga kahtlane olevat ja võib lõppeda kohtuprotsessidega.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home