Contra -Urvaste süda

Friday, August 13, 2010

Vot siuke artikkel aasta 1940

Elu 14. august 1940
K. Pätsi ausammas purustati
Viinaga ehitati presidendile monumenti.
Möödunud puhkepäeva õhtupoolikul peeti Tahkuranna-Võistes rahvakoosolek, mille lõppedes võeti ette rongkäik 5 km eemal asetseva K. Pätsi ausamba juurde, kus rahvas avaldas meelt K. Pätsi vastu, kes on seisnud juhina Eesti töötava rahva kurnajate eesotsas. Meeleavaldajad nõudsid, et K. Pätsi ausammas tuleb purustada, sest praeguses olukorras ei ole enam mõtet kurnajate ausammastel. Ausammas purustati. K. Pätsi ausamba ehitamisel sunniti inimesi ausamba juurde töödele, kuid sealjuures seletati, et rahvas teeb seda vabatahtlikult ja neid toiminguid nimetati siis talguteks.
Et anda muljet, nagu suhtuksid tahkurandlased suure huviga samba püstitamisse, toimusid samba platsi korraldamiseks talgud, kuhu meelitati kehvi randlasi viinaga, milliseks otstarbeks kulutati 553 kr.
Kassaraamatusse on märgitud ka viinapudelite arv – 150 pudelit, kõnelemata õllest ja suupistetest. Peetud raamatutest selgub, et isegi puude istutamistöödeks osteti viina, mis kurioosumina kanti ka raamatusse.

Labels: , ,

3 Comments:

  • Tervist contra !
    Küsin Teilt teemavälise küsimuse. Kas Teil on üks selliste sõnadega laul: Hallo hallo politsei, tulge ruttu siia juhtunud on õnnetus. Mingid taolised sõnad olid laulul, mida mul läheks vaja. Kui on siis kas Te saaksite mulle vastata ja õelda pealkirja sellele laulule.

    By Blogger Mari-Liis, at 8:16 AM  

  • mnjah, mariliis, tundub, et mul ei ole sellist laulu:( ei jõua praegu kirjutada ka

    By Blogger konnula contra, at 8:24 AM  

  • kuna ma vastust tean, siis jätan siia Mari-Liisile info, et see laul on Jan Uuspõllu esituses.

    http://www.youtube.com/watch?v=gDKFIFIFsV8

    http://muusika24.ee/Eesti/item/5585


    Ja muidugi Contrale palju tervitusi!

    By Anonymous Anonymous, at 12:40 AM  

Post a Comment

<< Home