Contra -Urvaste süda

Friday, May 30, 2008

lossmanni järjejutt jätkub

Võru Teataja 31. mai 1928
Mandrijooks lõppes
/---/ 5506 kilomeetri pikkuse jooksu võitis noor ameeriklane Andrew Payne suure ülekaaluga. Ta koguaeg oli 573 tundi 54 minuti 34 sekundit. Jooksu lõpuosas ei pingutanudki ta suurt enam. Jüri Lossmannist ei ole seni veel teateid saadud. Seniste andmete järele otsustades pidi ta olema viimaste seas. Hiiglajooksu jõudsid lõpetada üldse 53 meest.

Labels: ,

10 Comments:

  • Minu arust Jüri Lossmann ja Aleksander Klumberg/Kolmpere on ühed liiga vähe tähtsustatud sportlased Eesti ajaloos, hea kui keegi vähemalt ühe tegusi aegajalt meelde tuletab...

    Sest tavaliselt kui inimesed mõtlevad 1900. aastate esimesele poole meenuvad esmalt ikka teissugused nimed, eelkõige Trossmann (aka Palusalu) jms

    By Blogger Tuulium, at 1:25 AM  

  • Kas Kristjan Palusalu nimi oli tegelikult Trossmann?
    Minule kui tavainimesele meenuvad veel.... Lurich, Kotkas (maadleja), korvpallur Lips, pikamaajooksja Kudu või Keedus või midagi sellist, kes juttude järgi põhistas oma vormi konjakile, ehk siis oli võimeline saavutama häid tulemusi toitudes peamiselt ainult konjakist. Võib olla see polnud nii. Abel (tõstja või maadleja). Ja muidugi Kalevipoeg - vehklemine, ratsutamine, ujumine, boks ja ilma reegliteta peks.

    By Blogger Veiko, at 6:26 AM  

  • Ma olen 28.

    By Blogger Veiko, at 6:26 AM  

  • Lossmann nii vähetähtsustatud vast polnudki, sest olümpiamedalistid on ikka suht au sees olnud.

    Seevastu (Arnold?) Viiding, üldse esimene Euroopa meister kuulitõukes jäi kaks aastat hiljem olümpial tagaplaanile (ei teagi, kuidas tal läks, aga kohal ta vist ikka oli) ja ega suurt tast kuulda polegi.

    Leidsin 1936. aastal...
    küttis spordipress Viidingu üles kui Berliini olümpia suurima medalikandidaadi. Viimased teated olümpiakülast ennustasid talle isegi kullavõitu. Kuid olümpiaheitluses valmistas ta oma kaheksanda kohaga nii endale kui ka paljudele fännidele pettumuse. Ometi tundub tema etteaste 38 tõukaja seas korralik. Kuid Euroopa meistrilt ja maailma edetabeli tippu kuulujalt loodeti enamat. Sellele järgnenud Rahvalehe ja Uus Eesti turmtuli lõpetaski Viidingu spordikarjääri.

    By Blogger konnula contra, at 2:35 PM  

  • Trossmannist saab Palusalu 1935 kui see nimede eestistamise asi hakkas:)

    Aga eelkõige pidasin ma silmas selle vähetähtsustamise all tänapäeva. Nt kui küsida tavalise gümnasisti käest, kellel on teised huvid kui ajalugu, siis ma väga sügavalt kahtlen kuivõrd teatakse tolleaja (spordi)kuulsusi. Mulle on jäänud mulje, et kultuurile ei pöörata koolis sellist tähelepanu, nagu võiks/peaks aga see on juba täiesti teine teema...

    By Blogger Tuulium, at 11:55 PM  

  • Pean häbiga tunnistama, et Trossmanni ei teadnud.
    Aga kas noored ka näiteks Uudmäed, Tarmakut (Jüri) ja isegi Heino Lippu teavad.
    Ja Enn Sellik oli ka väga kõva mees, kui arvestada kui palju 30 aastat hiljem kõik maailma valged mehed etiooplaste käest 10 000 meetri jooksus pähe saavad.

    By Blogger konnula contra, at 1:00 PM  

  • Jutu jätkus: neid NSVL-i ajal ilma teinud sportlasi teatakse ikka rohkem, kõige tuntum on vast Uudmäe (nendest nimetatutest)

    Väike statistika: Antwerpenist-Berliinini (e omariikluse ajal toimunud OMid) saadi kõige enam individuaalmedaleid maadluses:10 (kreeka-rooma 7, vaba 3), siis tõstmises 7, kergejõustikus 2 ja poksis 1

    See tekitab mõtteid, et hea kui Pekingist ühegi medali saaks..

    By Blogger Tuulium, at 4:49 AM  

  • kes on teine kergejõustiku olümpiamedalist? Klumberg ei olnud ju? Kuulitõukes ka ei tulnud... Siin on mul suur lünk.

    By Blogger konnula contra, at 6:21 AM  

  • Et lüngad täidetud saaks oli see siiski Klumberg (1924. a pronks)

    By Blogger Tuulium, at 7:45 AM  

  • no vot - mul olid kunagi piltpostkaardid Eesti NSV olümpiamedaliste, eelenevatega pole nii kursis, umbes üht koma teist nime tean, purjetajatest pronksivõitjaid küll mitte.
    Kolmperest teadsin vaid, et ta on maailmarekordimees olnud.

    By Blogger konnula contra, at 8:39 AM  

Post a Comment

<< Home