Contra -Urvaste süda

Thursday, June 05, 2008

Lossmann jõudis New Yorki esimesena

Võru Teataja 5. juuni 1928
Lossmann sammus sirgelt edasi
Kirus ainult, et ujumine oli keelatud
Jõudis New-Yorki esimesena
Hiljuti lõppes 5000 km jooks, mis eestlaste meeli Lossmanni pärast ärevil hoidis. J. Lossmanni saatjailt on saabunud siia kiri, mis iseloomustab Jüri jooksu, kes kaasa jooksis mitte selleks, et esimene olla, vaid lihtsalt treeningu mõttes. Nähtavasti ei tahtnud Lossmaan elukutseliseks sportlaseks jääda ja sellepärast vaatas selle “hiiglajooksu” pääle ükskõikselt.
Lossmanni saatjad kirjutavad:
12. mail. Meie seisame ja ootame. Mehed tulevad ükshaaval ja paariviisi. Ees on 61 miili, mis meestel meeleolu alla rõhub, jalgu pikalt ja laisalt tööle pannes. Eesotsas on jällegi soomlane Salo. Ta kannul mõned, kel jalad veel vastu panevad. Järgneb pikk vaheaeg, kuni pikaldaselt meist venivad mehed mööda, lontides, kibedad näod ees.
Lossmann sammub sirgelt edasi, kirub ainult vahel, et ujumine ja päikesevanni võtmine on ära keelatud. Istume ja ajame juttu, kuni Jüri arvab paraja aja olevat tulnud minema hakata. Meie läheme. Tihti tuleb mõni väsinud vend nõu küsima, kas maksab veel edasi jooksta, või peab jätma see nali. Üks mees arutas pikalt ja laialt ning jõudis otsusele, et ei tasu oma tervist rikkuda täiesti ilma tasuta, sest keeg iei tea auhinnast ja kas seda keegi näeb ei tea jooksjad.
Teine mees seletas, et ta pole kunagi elus jooksu harjutanud, küll aga masinaid määrinud. Kolmas on hoopis tööta olnud. Et oma vaba aega veel pikendada ja tervist parandada, tuli ka tema jooksma.
Nii leiame selles järeljäänud jooksjate peres suurema osa võhikuid, kes füüsiliselt ei tohiks enam käimisega vaevata, aga ennast selleks sunnivad, ilma mingisuguse tagamõtteta.
Kell 6 hakkas õhk jahedaks minema, mis sunnib jooksjaid jälle soojemalt riietuma. Esimeseks tulid kohale Payne ja Salo kuna Lossmann mõni minut enne kella 12 kohale jõudis. “
“13. mail. kell on 5 minuti pärast 7, kuid jooksjaid pole näha. On ainult 4 minutit puudu stardist ja alles nüüd on näha neid tulemas. Tõepoolest raske on uskuda, et see nende oma hää tahtmine on veel edasi jooksta. Mingi võõras jõud näib neid mõjutavat, sest normaal inimene ei rikuks oma tervist mingisuguse hinna eest. Neile on seda öeldud, kuid nad ei usu enam kedagi, nende mõistus on jalgadesse vajunud ,mis neid nii kaua taga ajab, kuni need ka liikumises ära ütlevad, nagu seda mitmega on juhtunud.
57 mehe hulgas on vist 15-20 meest, kes tervisliselt võiksid jooksu jatkata. Nende hulgas on Lossmanni tervis kõige parem. Täna jooksis ta aeglaselt, magas oma rahuliku lõunatunni ja viitis veel aega, et mitte enne, s.o liig vara pärale jõuda. Esimeseks tul itäna jällegi Salo. Üks hää jooksja jäi hommikupoolel auto alla, raskeid vigastusi saades. Nii on juba 7 meest, 4 raskemate ja 3 kergemate vigastuste pärast välja langenud. Väga halb on asjaolu, et tee New Yorki ei ole veel kindlaks määratud. Tehakse suuri ringisid, nähtavasti, et viletsamaid mehi välja saada. “
New Yorgist sai proua Lossmann kirja, kus Jüri Lossmann teatab, et ta esimesena New Yorki jõudnud. Nähtavasti pingutas ta pisut viimasel etapil ja jooksis kõigist viiekümnest jooksjast mööda.

Labels: ,

3 Comments:

  • Vat saa saa siis nüüd aru, et kes võitis :)
    Kord kirjutab, et Lossmann katkestab, siis jälle jookseb edasi, siis kirjutab, et keegi Payne võitis, siis jälle, et Lossmann jõudis esimesena New Yorki :) :) Mul juba alguses tekkis hasart, et mis saab Lossmannist ja kes võidab.

    By Anonymous Anonymous, at 6:24 AM  

  • Ei andnud mulle see teema üldse rahu. Leidsin finišiprotokolli ning Lossmann oli 53. http://www.itvs.org/footrace/runnerbio/finish.htm

    By Anonymous Anonymous, at 12:33 PM  

  • mul jäi mulje, et seal alustasid iga etappi kõik koos ja siis liideti lõpuajad senisele tulemusele manu. Ja viimasel etapil oli Lossmann kõige värskem, aga üldkohta see mingi parandust enam ei toonud.
    Aga see USAst tulnud kirjade süsteem oli tõesti segane ja lõbus.

    By Blogger konnula contra, at 12:45 PM  

Post a Comment

<< Home