Contra -Urvaste süda

Friday, September 05, 2008

TTÜ esitleb ABB toodetud miljonikroonist robotit

8. septembril kell 12.00 esitletakse ja lastakse käiku Tallinna Tehnikaülikooli energeetikamajas tööstusrobot IRB. Robot on toodetud rahvusvahelise energiaettevõtte ABB poolt. Enamik roboti tootmise ja paigaldamisega seotud ligi miljoni kroonistest kulust kattis samuti ABB. Roboti põhiülesandeks on keevitustöö, aga seda saab kasutada ka muude tootmisülesannete täitmiseks. Näiteks tööpinkide teenindamiseks, toodangu pakkimiseks jne. Üldjuhul rakendatakse robotit seal, kus töö on inimesele ohtlik, ülejõukäiv, üksluine või on töökeskkond tervistkahjustav (elusorganismile vastuvõetamatu).

ABB Balti riikide juht Bo Henriksson: "ABB tööstusroboti paigaldamine TTÜ energeetikamajja oli meie ettevõtte poolt loogiline samm, sest insenerihariduse õpetamiseks peab olema ka korralik materiaalne baas. Olen veendunud, et uue roboti näol paranevad uute robootikaspetsialistide koolitamisvõimalused oluliselt."

"ABB koostöö Tallinna Tehnikaülikooliga algas praktiliselt kohe ettevõtte tulekuga Eestisse 1990ndate alguses, kui sai selgeks, et vajame edasiminekuks kohalikke hea hariduse saanud insenere. Saavutasime TTÜ õppejõudude ja üliõpilastega kiiresti hea kontakti. Oleme olnud TTÜ tudengite seas populaarne tööandja, sest pakume häid praktikaprogramme ning võimalust alustada karjääri ABB-s juba üliõpilaspõlves. Täna töötab ABB-s kümneid TTÜ lõpetanuid. Esile tuleb tõsta ka ABB investeeringuid TTÜ laboritesse. Suurema panuse oleme teinud TTÜ elektroenergeetika ning elektriajamite ja jõuelektroonika instituudi laboratoorse baasi väljaarendamisesse," rõhutas Bo Henriksson.

Energeetikateaduskonna dekaan Tõnu Lehtla: ?Tulevikus robotid teevad tööd, inimesed mõtlevad neid välja ja ehitavad valmis. Seepärast tuleb üliõpilastel robotitehnikat õppida.?

ABB annab koos robotiga elektriajamite ja jõuelektroonika instituudile üle ka tõhusa virtuaalrobotitehnika tarkvarapaketi Robot Studio. Selle abil saab tootmise automatiseerimisega ja robotite kasutamisega seotud projekte koostada arvuti 3D virtuaalkeskkonnas. Pärast virtuaallahenduste silumist kantakse valmis programmid roboti juhtimissüsteemi ning alustatakse tööd.

Nüüdistehnika viimase sõna järgi valmistatud robotit hakkavad peale elektriajamite ja jõuelektroonika eriala üliõpilaste praktikumides tundma õppima ja kasutama ka arvuti- ja süsteemitehnika ning mehhatroonika erialade üliõpilased.

ABB poolt tarnitud robot on oluliseks täienduseks TTÜ elektriajamite ja jõuelektroonika instituudi tootmise automatiseerimise laboribaasile, kus seni on olnud üliõpilaste käsutuses automaattehase makett koos arvjuhtimisega tööpingi ning kahe tööstusrobotiga.

TTÜ energeetikateaduskonna elektriajamite ja jõuelektroonika instituut tegeleb tootmise automatiseerimise ja robotialase õppe- ja teadustööga. ABB on TTÜ pikaajaline toetaja ja koostööpartner. Varasematel aastatel on ABB toetanud õppekirjanduse väljaandmist ning õppelaborite sisustamist elektrimootorite ja sagedusmuunduritega.


Lugupeetud ajakirjanikud!
Olete oodatud tööstusroboti IRB esitlusele 8. septembril kell 12.00 TTÜ energeetikamajas (Ehitajate tee 5, korpus 7, ruum 102).


Lisainfo
Prof Tõnu Lehtla, TTÜ energeetikateaduskonna dekaan, tel 620 3704 ja 53 448 723, tlehtla@staff.ttu.ee
Sven Sommer, ABB kommunikatsioonispetsialist, tel 6801 869 ja 56 801 869, sven.sommer@ee.abb.com

Teate koostas
Krõõt Nõges, TTÜ turundus- ja kommunikatsiooniosakond, tel 620 35 94 ja 53 036 163, kroot.noges@ttu.ee

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home