Contra -Urvaste süda

Thursday, October 25, 2007

lõbus saunaskäik

Võru Teataja 25. oktoober 1927
Õudne unenägu Võrumaast
Tallinna lehemees Tsooru
Õudseid unenägusid näeb “Vaba Maa” Võrumaalt. Veel hiljuti kirjutas see leht, kuidas Rõuges üks mees suri, naine hulluks läks ja lapsed kaevu uppusid – kõik ühe korraga. Muidugi oli see lugu puht väljamõeldus. Nüüd toob sama leht jällegi järgmise teate:
Kolmapäeva õhtul juhtus Võrumaal Tsooru vallas väga jubeda iseloomuga õnnetus.
Oli käsil rehepeksmine. Kaks päeva ühes ja samas talus masindanud olid inimesed läbi tolmused ja köeti saun. Peale meeste saunast ära tulles läksid naised endid pesema ja vihtlema.
Kergemeelsed poisikesed ja paar vanemat meestki tulid mõttele, et “naistele vaja auru anda; las vihuvad nii, et särtsub!”
Tungisid sauna ja viskasid viis-kuus pange vett kerisele. Keris ajas sauna koledat palavust täis ja tuline aur tungis põrandani.
Naised tormasid ukse poole, seda aga hoiti väljast kinni. Lõhuti aken ja kasteti end külma veega, toda kõike aga oli vähe. Üksikud keha osad põlesid, kärsa hais tekkis sauna.
Naiste kisa peale jooksid mõned teised mehed toast välja ja kiskusid ukse lahti. Üks vanaldane naisterahvas oli ukse ette minestanud.
Ühel tütarlapsel jooksis suust ja ninast laginal verd ning paljudel olid teiste vähemate tulehaavade kõrval huuled raskesti põlenud, takistades rääkimist ja söömist ning tehes väljakannatamatut valu.
Võib olla oleks asi kurvemalt lõppenud, kui õigel ajal appi ei oleks saadud, sest külm vesi oli juba otsa saanud ja palavus saunas küpsetav. Sauna keris oli lõhkenud ja ahjust tuhk sauna mööda laiali paisatud.”
Sellele “õudsele” loole on raske midagi juurde lisada. Tsooru rahvas ise küll sellest midagi ei tea.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home