Contra -Urvaste süda

Monday, September 24, 2007

koledaid lugusid aegade hämarusest

Võru Teataja 24. september 1927
Süütult ülespoodud kirjanik.
Hiljuti määras Lvovi ringkonnakohus Poola kirjanikule Ablamowiczile, keda politseiniku tapmises süüdistati surmanuhtluse. President lükkas armupalve tagasi ja kirjanik poodi üles. Nüüd, kaks nädalat hiljem leiti õige mõrtsukas, keegi juut, kel süütult hukatud kirjanikuga üks nimi. Juut põgenes kuritöö avalikukstulekul väljamaale. Kohus mõistis tema tagaselja surma, et nõnda traagiliselt surnud kirjaniku mälestust rehabiliteerida.

Võru Teataja 24. september 1927
Külaarst lõikas lapse surnuks.
Vanemate usk Meeksi “targasse”
Kolmapäeva hommikult toodi Meeksi vallast Tartu ülikooli sisehaiguste kliinikusse kahepoole kuune väike lapsuke. Lapsele kasvanud kõhule mingi väike muhuke, mis suurt valu sünnitanud. Arsti juurde siiski ei pööratud, vaid last vaatama toodi keegi külaeit, kellel niisugustes küsimustes “targa” kuulsus olla.
Eit vaatas lapse asjatundlikul pilgul igakülgselt üle ja seletas kohe, et haigus hoopis kerge arstida olevat ja ta neid juba mitmel korral ennemini parandanud olevat.
Külatark võttis siis terava noa ja lõikas muhu lapse kõhult ühe ropsuga maha.
Lapsele sai aga see operatsioon saatuslikuks. Muhk sai küll maha lõigatud, aga haavast tungisid lapsel sooled välja. Siis alles taipasid ta vanemad õige arsti poole pöörduda ja viisid haige lapse Tartu.
Vigastus oli aga liiga tõsine. Vaatamata kõigile arstide püüetele suri laps veel samal päeval. Sündmustest teatati kriminalpolitseile, et isehakanud “külatarka” vastutusele võtta.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home