Contra -Urvaste süda

Wednesday, July 04, 2007

ei midagi uut

Võru Teataja 5. juuli 1927

Hakka peni söötma siis, kui kuri karjas
See on meie sotside riigitarkus.

Sotside leht N.Sõna on ühes oma viimases nr suure riigitarkusega maha saanud. Ta kurjustab nimelt, et kas seda nüüd tarvis peaks olema, et kõige kibedamal tööajal käsutatakse Petseriise laagrisse üle 600 õppur-kaitseliitlase.
See kõik olevat vaid militaristlise vaimu kasvatamiseks ja “kõrgetele härradele” auandmise oskuse õpetamiseks, muud ei midagi. Ka üldiste kaitseliidu suvelaagritega, kust suve jooksul üle 15.000 mehe läbi käinud, ei ole sotsid samadel põhjustel rahul.
Sotsid ja nende leht teavad väga hästi, et Eesti ei ole militaristline (sõjaväeline) ja tema ei armasta midagi rohkem, kui rahu oma naabritega.
Ja selle tõenduseks on küllalt asjaolust, et ühemiljoniline rahvas ei või ju kallaletungi plaane haududa sajamiljonilisele rahvale. See oleks püsti hullumeelsus.
Kuid teine asi on iseenesekaitse. Kui meie valmis ei ole iga silmapilk võimaliku pealetungi tagasi löömiseks, siis ei ole meie riiki üldse olemas ja ühes sellega ka neid uhkeid sotse, kes praegu kaitseliidu õppuste peale vaatavad üle õla.
Samas teavad sotsid väga hästi, et kui meie kodused kommunistid peaks julgema veel kunagi pead tõsta, siis kaitseliit esimene on, kes selle likvideerib. Või ehk auduvadki meie sotsid kommuuna “õnnistust”.
See on siis iseasi.
Sotsid ei olegi nii rumalad, et nad aru ei saaks, kelle poolt neid võllas ja seinaäärde seadmine ootab. Kuid rahvale on tarvis puru silma ajada. Sotside loogika järele tuleks alles siis hakata kaitseliitu laagrisse õppusele saatma, kui vaenlane kõri kallal. See on seesama, kui peni hakatakse söötma alles siis, kui kuri karjas.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home