Contra -Urvaste süda

Wednesday, December 05, 2007

käisin konverentsil "Eesti mudel"


Oli tore konverents, aint et artiklit ei saanud kokku. Kuivõrd märkmeid tegin, annan siingi edasi. Kes tahab teada, mis täpsemalt toimus - vaadake siit, seal on ja sinna ilmub veel midagi, saab põhjaliku ülevaate, kes tahab.

4. detsember “Kandles” konverentsil otsiti Eesti mudelit. Mudelis oli niipalju paigas, et sinna kuulub maaelu, ei mis kuulub, on lausa riigi püsimise aluseks.
Inimesi tuleb maal hoida, see on strateegiliselt tähtis, kultuuri hoidmiseks samamoodi.
Kui ei jõua maaelu paremaks teha, tuleb teha elu Tallinnas halvemaks. Tõsta makse. See on regionaalpoliitika. Ja regionaalpoliitikat tuleb ajada, kuni veel on alla poolte valijatest Tallinnas, ütles Kama. Pärast võib olla hilja.
Maainimese seisukohalt – mis sest, et rahvas Tallinnasse ära kipub. Las lähvad, meil ruumi rohkem. Kui nad kõik tagasi tuleksid, oleks meil siin varsti Tallinn.
Aga väga hirmu ei olegi - noor on kõrvalt näinud, kuidas ema-isa rabasid tööd teha, ise tahaks ikka lihtsamalt elada. See on ühe EPA tudengi mõttekäik.. Teed tööd, tuleb armastus, aga kas armastus ilma terviseta on ikkagi nauditav või õnsakstegev?
Kuid siiski maal on aktiivsemad need uustulnukad. Lihtsalt on nii. Näiteks, kui inimene on läinud maale ette võtma, siis ta ongi selline aktiivne inimene. Kui igal vallal oleks rikas ärimees, kes kohapeal elu käima lööb, ei olekski muud imet maale enam vaja.. Muidugi on ka lihtsalt tubli kulturnik väga oluline.
Aga raha, ikka raha. Henn Sarv tõdes, et maaelu on luksus, mitte elamisviis. Enne maale kolimist tuleb 30 aastat linnas kõvasti tööd teha.
Maaelu on ju tore, kuid eelduseks on see, et maainimesel oleks tööd. Konkurentsivõimelise palgaga. Kas kohapeal või olgu hääd võimalused linnas tool käia.
Ja inimene, kes veel maal ei ela, võiks saada viia osa makse endale südamelähedasse kohta. Et see kant saaks areneda, et kunagi oleks võib-olla mõnus ja otstarbekas sinna elama minna.
Noorte perede programm kerkis õhku. Raske on alustada. Jälle raha.
Lastega perel tasub maale kolida, kellel on vähegi see võimalus. Noor pere tuli maale, kuna avnemad tundsid et poiss tahab tööd teha. Päris tööd. Seal ei olegi vaja mange välja mõtelda, sest
nii või naa on koguaeg midagi teha. Ja huvitavat kusjuures. Ka endal – et füüsist parlanksis hoida, ei ole vaja minna higilõhnalisse spordisaali kalli raha eest rassima. Vaid teha värskes õhus midagi muud, mille tulemusena saab ka endale mahe köögivili lauale. Nii et kuigi maaelu on väga kulukas, on ka kohti, kust kokku hoiad.
See ei ole muidugi nii, et ainult maal on hea elada, see on inimese vaba valik, kus ta elab. Kui teha propagandat nagu kõik peaks maal elama, see on sama mõttetu, kui et kõik peaks linna elama tulema. Ühele sobib üks, teisele teine elustiil paremini.

Siia lisaks mõned toredad konverentsil kuuldud mõtteterad veel.


Hardo: Kui mõistus saab otsa, viidatakse eurodirektiividele või hakatakse võõrsõnu kasutama

Kati: Inimesed, kes kolivad maale. teevad mugavustest loobudes hoopis rohkem tegelikku tööd

Henn: Teoorias ei ole teoorial ja praktikal mingit vahet.

Peeter:
Naised teevad päris tihti ennast peegli ees korda. Miks ei võiks ühiskond vahepeal peeglisse vaadata ja ennast korda teha. Ühiskond või naine – seal on ainult sooline vahe.

Labels:

2 Comments:

  • Väga rikastav ja mõtlema panev konverents oli tõesti. Minu lemmikesinejad olid Hardo Aasmäe, kes ajab peaaegu alati huvitavat juttu, ja Henn Sarv, kelle ettekanne oli tõesti huvitav ja kõrvu paitav.

    By Blogger Elina A., at 1:08 AM  

  • Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    Я Мэвис Калос, представитель Aiicco страховой PLC, мы выдаем кредит на индивидуальных различий с доверием и чести. мы даем кредит по ставке 2%. если вы заинтересованы любезно связаться с нами по этой электронной почты компании: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) в настоящее время приступить с кредита документа о передаче ок. если вам нужно кредит создать компанию или школу, Вы очень добро пожаловать в Aiicco страховой ПЛК. Вы также можете связаться с нами по этой электронной почте: (amaah.credit.offer@gmail.com). мы можем перечислить любую сумму вы запросили для до недели.

    By Blogger Unknown, at 10:33 AM  

Post a Comment

<< Home