Contra -Urvaste süda

Monday, January 25, 2010

Üks juhtum, kaks uudist

Võru Teataja 25. jaanuar 1930
Varas Kanepi seltsimajas
Vargal lasti vabatahtlikult põgeneda
Neljapäev ööl vastu reedet kuulis Kanepi seltsimaja hooldaja ja kojamees Tamm, et keegi nagu käib puhvetiruumis. Et aeg hiline oli, siis paistis asi küllalt kahtlane olevat. Tamm tuli teisest toast ja läks sinna, kust krõbinat kuulis. Ta ees seisis tundmatu võõras mees. Küsimusele, et kes sa oled ja kust sa sisse said, vastas võõras, et „noh, kas sa siis mind ei tunne või – olen Joksilt. Uks oli lahti ja tulin sisse – soendama.“ Tammele paistis aga mees, kes ahju tagant välja tuli, küllalt kahtlane olevat ja ta pistis mehega pragama, sai selle juures päris ägedakski, seda enam, et puhvetikapi uksed olid lahti tehtud ja säält maiustusi nagu šokolaadi, kompvekke ja muud umbes 10 kr eest ära viidud. Otsekohe selgus, et varas seisab silmi all. Tamm aga tahtis teiste abiga süüdlast kindla koha peale viia ja ruttas kiirelt abi kohale kutsuma, jättes seejuures varga üksinda ootama.
Kui Tamm tagasi tuli, oli varas kadunud.
Seni ei ole kindlaks suudetud teha varga isikut. Kuuldavasti olevat ta Kooraste poolt ja hra Tamm arvab teda äragi tunda võivat.


Elu 25. jaanuar 1930
Vargad tühjendasid Kanepis einelauda
Varas ehmatas majahoidja ära.
Kanepi seltsimajast einelauast varastati ööl vastu 24. skp. maiustusi ja mitmesugust muud kraami.
23. skp. õhtul oli seltsimaja eesruumis näitemängu proov, mis lõppes kella 11 paiku. Parajasti proovi ajal panid tegelased mitu korda tähele, et keegi vaatab aknast sisse. Suuremat tähelepanu sellele ei pöördud ja viimased tegelased lahkusid paha aimamata kella ½ 1 ajal.
Alles hiljem, kui majahoidja läks uksi lukustama, nägi see einelaua juures ahju taga musta meest. Majahoidja ehmus ära ja ei saanud kohmetusest midagi ette võtta. Mees aga laskis jalga. Järelevaatamisel selgus, et einelauda oli tublisti tühjendatud. Ruumidesse on sisse tungitud valevõtme abil ja ajal, mil paar viimast tegelast eesruumis veel juttu ajasid. Majahoidja on mehe näo järele ära tunnud. Varas on pärit Jõksi külast.
Kahju suurus pole veel selgunud.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home